Vaikutelmien ja vaikuttajien voima – Netflixin Fyre-dokumentti

Netflix julkaisi taannoin oman dokumenttinsa koskien surullisenkuuluisaa Fyre-festivaalia. Jos juttu ei ole tuttu, suosittelen vahvasti lukemaan asiaa koskevat uutiset ja katsomaan kyseisen dokumentin. Pähkinänkuoressa kyse on siis festivaalista, joka järjestettiin 2017 promoamaan maistiaisena esiintyjien buukkausta varten kehitettyä Fyre-appia. Homman taustalla oli Fyre Media yritys ja sen yrittäjä Billy McFarland, jota oltiin jo lanseeraamassa uudeksi start-up neroksi ja vuosikymmenen yrittäjäksi. Menemättä enempää tapauksen tai henkilön taustoihin haluankin keskittyä siihen, mitä dokumentissakin nostetaan esille: vaikutelmia ja vaikuttajia. 

Festaria alettiin promoamaan kuvaamalla Bahamalla yksityissaarella malleja, rusketusta, vesijettejä ja alkoholia viliseviä luksus-videoita. Näillä keinoin festaria mainostettiin myös ostajille - vaikka alkuperäinen kohderyhmä tuntui olevan lanseerattavan appin asiakkaat eli tapahtuma-ja media-alan ihmiset, nousi festarin kohderyhmäksi aika nopeasti "rikkaat keskivertoluuserit" kuten yrittäjä dokkarissa mainitsee. Tarkoitus oli siis houkutella yksityissaarelle bailaamaan kalliilla hinnalla maksukykyisiä nuoria aikuisia, jotka halusivat saada osansa Instagram-hypestä, jetset-elämästä ja vuosisadan bileistä. Liput myytiin nopeasti loppuun pakettien sisältäessä luksustelttamajoituksia, lomavilloja, brunsseja jahdeilla ja tapaamisia artistien kanssa. Kaikki tämä myytiin ja luvattiin asiakkaalle ennenkuin mitään faktoja tai järjesteltyjä oli tehty. Lokaatio vaihtui ja festarialueella ei ollut edes hädin tuskin toimivaa viemäröintiä, saatika tilaa majoittaa 6000 festarivierasta luksus lisäpalveluineen. Infrastruktuuri ja kaikki käytännön järjestelyt liittyen tapahtumiin oli täysin jätetty huomiotta monen ihmisen varoituksista huolimatta. Hankkeen päämestareilla silmissä vilisi vain huippufiilis, mallit ja dollarin kuvat. Itse tapahtuma oli lopulta täysi pannukakku: luksusvillat vaihtuivat ylijäämä hurrikaanitelttoihin, brunssit jahdeilla juustoleipiin ja musiikkifestarista kärkiesiintyjineen ei ollut tietoakaan. 

Miten tapahtuma nousi niin isoksi ilmiöksi?

Markkinoinnilla. Todella hyvällä markkinoinnilla. 

Homman lässähtäminen ei ole mitenkään markkinoinnin vika. Markkinointitiimiksi palkattiin ulkoinen sosiaalisen median toimisto ja promovideo kuvattiin aikataulun mukaisesti. Projektiin saatiin houkuteltua suurimpia tämän hetken influencereitä kuten Kendall Jenner, Bella Hadid ja muita malleja. Ei ulkopuolinen markkinointitoimisto voi tietää vuosi ennen festareita, että itse järjestäjä ei aio pitää huolta tehdyistä lupauksistaan. Myöskään influencereiden kimppuun käyminen ei ole ratkaisu - eivät he ole vastuussa tapahtuman järjestämisestä: heille maksettiin näkyvyydestä ja he tekivät työnsä. Ilmiöksi nousikin se, miten yksi, oikea-aikainen oranssin laatan julkaisu instagramissa nosti tämän festarin hypen suuremmaksi kuin kuuluisan Coachella-festarin ja miten toinen instagram-julkaisu surullisesta juustoleivästä romahdutti saman kuplan. Kyse on sosiaalisen median voimasta ja siitä, miten vaikutelmilla ja vaikuttajilla voidaan nykyään saada aikaan hulluja ilmiöitä. 

Keskustelu tapahtuman jälkeen alkoi nopeasti pyöriä siinä, miten kiiltokuvaiset influencerit voivat saada myydyksi miljoonien arvosta täyttä tyhjää. Kenellä on vastuu? Missä menee petoksen ja harhaanjohtavan mainonnan raja? Näihin kysymyksiin ei ole yksinkertaisia vastauksia. Faktaa on kuitenkin se, että sosiaalisen median vaikuttajat ovat tulleet jäädäkseen (ainakin toistaiseksi) ja vaikutuksen impakti on valtava. Sitä voi käyttää hyvään tai huonoon. Faktaa on kuitenkin myös se, että vaikuttaja ei voi mitenkään olla itse vastuussa siitä, lunastaako markkinoijan tuote tai palvelu lupaukset. En minäkään pidä Antti Tuiskua vastuussa siitä, toimiiko Huaweini kunnolla ja luvatunlaisesti. Ennenkaikkea meidän tulisi peräänkuuluttaa vastuullista markkinointia, asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden lunastamista sekä aitoa pyrkimystä tuottaa asiakkaalle lisäarvoa. Sillä olipa influencereita tai ei, yksityisjahteja tai ei, niin lisäarvon tuottaminen asiakkaalle on edelleen parasta markkinointia. 

Fyresta voi lukea lisää IHAN MISTÄ TAHANSA, mutta tässä nyt vaikkapa yksi artikkeli koko draaman kaaresta: alun ideasta rikostuomioon saakka.