Huominen

Huominen on huomenna

Tomorrow: a mystical land 99% of all human productivity, motivation and achievement is stored

Huominen: mystinen maa, jossa 99% ihmisen tuottavuudesta, motivaatiosta ja suorituksista sijaitsevat.

En väitä, ettenkö itsekin kuulu välillä siihen ihmisjoukkoon, joka siirtää tekemistä päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen aina eteenpäin. Miksi tehdä jotakin tänään, jos sen voi tehdä vasta huomenna? Asiat, jotka itselläni lykkääntyvät pisimpään ovat esim. siivoukseen liittyvät asiat ja muut ikävät velvollisuudet. Työ ja yrityksen kehittäminen ei kuitenkaan ole lykkäys-listallani. Onko sinun?

Näen asian niin, että kaiken, jonka voin tehdä yritykseni eteen tänään - kannattaa tehdä tänään. Jo valmiiksi tehtyä tai julkaistua voi muokata huomenna, mutta ainakin ideoida voi tänään. Tänään on täydellinen päivä sille ensimmäiselle vedokselle, ensimmäiselle kontaktille. Tänään minulla on tuore idea, motivaatio, ajatuskyky ja mahdollisuus tehdä jotakin hyödyllistä. Huomenna minulla on mahdollisuus unohtaa osa tämänpäiväisistä ideoistani ja motivaatiostani. Huomenna on mahdollisuus, että jokin tulipalokiire estää ideani toteutuksen ja lykkää asiaa pidemmälle.

Motivaatio ideoideni toteuttamiseen nopeasti ei ole ylivoimaista kykyä tai paremmuutta, vaan stressin hallintaa. Lykkääntyneet asiat ja pitkät to do- listat aiheuttavat minulle stressiä, syyllisyyden tunnetta ja fiiliksen siitä, että en tee kaikkea voitavaani yritykseni eteen. Asioiden lykkääminen poistaisi minulta oikeuden voivotella erinäisiä tilanteita, jos tiedän etten ole tehnyt tarpeeksi kehityksen eteen. Ja hei, suomalaiset rakastaa omaa voivottelu-oikeuttaan - niin myös minä satunnaisesti!

Gregory Schraw, Theresa Wadkins ja Lori Olafson (Journal of Aducational Psychology, 2007)  määrittelevät termin procrastination (eli prokrastinaatio, viivyttely) kolmen käyttäytymismallin kautta; käyttäytymisen tulee olla haitallista, tarpeetonta ja viivyttelevää.

Tänään: mystinen maa, jossa teen päivittäin konkreettisia toimia yritystoimintani kehittämiseksi.