Hinta

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tilanne on tuttu varmasti monelle; opiskelijalle, yrittäjälle ja myös työntekijöille. Mikä mättää, kun kovin tehty työ ei tuota tuloksia? Suomen Yrittäjien yrittäjäkyselyn mukaan ¼ yrittäjistä tienaa alle 1000€ kuukaudessa ja toinen ¼ alle 2000€. Asuinkunnasta ja perhetilanteesta riippuen se, että puolet yrittäjistä tienaa alle 2000€ kuukaudessa on aika surullista – usein ei kyse ole kuitenkaan työn puutteesta. Ja nyt puhutaan bruttotuloista, ja päätoimisista yrittäjistä.

Menemättä #byroslavia -keskusteluihin tai ottamatta kantaa poliittisesti haluan nostaa esille aiheen, johon jokainen yrittäjä voi vaikuttaa välittömästi. Oman työn hinta.

Palataan viime viikon twiittiini: ”Mieheni maksoi minulle 1€ kun laitoin hänen bolognese-kattilan täyteen jääkaappiin. If you’re good at something, never do it for free”. Kyse ei siis taloudessamme ole siitä, että mieheni maksaa minulle jotain viikkorahaa kotitöistä vaan minä sottaisempana osapuolena olen kuitenkin yhdessä asiassa ylivoimainen; asioiden järjestelyssä täyteen jääkaappiin. YES I SAID IT! Mieheni tuskasteli bolognese-kattilansa kanssa, että ei jumakauta, ei se mahdu jääkaappiin. Minä sanoin että mahtuu mahtuu, ja tästä syntyi 1€ veto. No totta kai se mahtui.

Kunnioita

Twiitin lähtökohdallahan ei sinällään ole mitään merkitystä oman elämäni kannalta, mutta sivuviestillä on. Jos olet jossakin taitava, älä tee sitä ilmaiseksi.

Tuttu tilanne monille yrittäjille ja ammattilaisille on varmasti se, kun puolitutut ja kalakaverin kaimat pyytävät sinulta jatkuvasti ”kaverialennuksia” tai oravannahkakauppoja. Käsi ylös kaikki lääkärit, jotka saavat kuvia viikoittain sukulaisten luomista N-Y-T NYT! Parturiystäväsihän leikkaa mielellään hiuksesi samalla kun vietätte ”rentouttavaa” kaveri-iltaa, ja logistiikkayrittäjä lainaa mielellään kalliita rekkojaan ja pakettiautojaan sinulle ilmaiseksi joka kerta kun päätät muuttaa.
Hieroja rakastaa sitä, kun pitkän työpäivän jälkeen saa mennä vielä ilmaiseksi hieromaan anoppia kuntoon. Vai rakastaako?

Teemme väärin itseämme kohtaan, jos ”opetamme” meitä ympäröivät ihmiset siihen, että meiltä saa puoli-ilmaisia palveluja. Tämä ei koske pelkkiä tuttuja, vaan sitä ainaista ongelmaa oman palvelun ja tuotteiden hinnoitteluun. Omalle ajalle ei uskalleta laskea oikeaa arvoa vaan palvelut ja tuotteet hinnoitellaan jo valmiiksi tietäen, että se ei ole kannattavaa.

Omaa aikaa ja omaa ammattitaitoa tulee kunnioittaa – niin myös toisten.